Månad: november 2010


  • Så använder jag min blogg. Min webbnärvaro del 2.

    I serien, Mina rutiner, tankar och verktyg för sociala medier har jag hittils tagit upp hur jag använder twitter. Idag fortsätter jag med del 2, hur jag använder min blogg ximon.se.

    Min blogg är min bas, här länkas allt ihop. twitter, google reader, flickr, youtube, bambuser. Har jag sagt något så borde det finnas att hitta här. Alla mina poster, sändningar och kommentarer.  Det innebär inte att jag bara för dialog på min blogg. Jag för dialogen där det passar, oavsett om det är min blogg, någon annans, facebook, twitter eller flickr. Ibland kan dock utrymmet på twitter vara lite snålt, då tar jag gärna över det till ett lämpligt ställe.

    Jardenberg kommenterar Gittas bloggpost  med ingressen För oss som eventuellt surar för att vi blir kommenterade på fel ställe som vi själva inte har tänkt oss, finns det bara en sak att säga: boo f’cking ho! Sant som det är sagt!

    Creative commons

    Allt som finns på min blogg och har sitt ursprung där för du göra vad du vill med. För att göra detta tydligt så använder jag Creatives Commons. Versionen som jag använder är CC BY.

    Creative Commons-licens 
    Jag tycker att det är ett schysst sätt att dela med sig. Schyst men inte korkat. Jag hade ändå inte tjänat några pengar på sakerna här, däremot skrapar jag ihop lite rykte och publicitet genom att dela (nästan) fritt.

     

    Kommenterat

    Regelbundet delar jag samlingar av länkar med kommentarer. Detta är länkar skapas av google reader, samlas ihop av postalicious och postas samlat på bloggen. På sidan “kommenterat” däremot delas varje länk ut så fort det är skrivet.

     

    Om mig

    Till skillnad från pressinfo så är detta en lite mer personlig presentation.  Avslutningen på den sidan är jag sällsynt stolt över:

    Det som skrivs här på ximon.se ska snarare ses som frågor, inlägg och påstående, snarare än fakta. En person sa till mig “du bjuder upp till dans”, det är precis det jag försöker göra, bjuda upp till dans i diskussionen.

    Pressinfo

    Hrm.. Jag fick en förfrågan från malmö om en workshop,de ville ha en kort text om mig och en bild. Taget, skrivet och skickat blev det, för att slippa det igen så satte jag upp en sida där folk och företag kan hämta färdig text och lämplig bild.

     

    Slut, frågor?

    Kategori

    ,

  • Jul-tweetup i Helsingborg den 9 december

    Sådär, då var det bestämt. Vi kör en tweetup med julfika den 9 december i helsingborg.

    Plats är inte bestämt ännu så förslag är välkomna! Vi kommer antagligen göra det på något café så ta med dig lite fikapengar. 
    Vi kör under #JulTweetupHbg på twitter.

     

    Vill du anmäla dig redan nu så släng in en kommentar.
    Mer info kommer.

    Kategori



  • Så använder jag twitter. Min webbnärvaro del 1.

    Min bloggpost “Mina rutiner, tankar och verktyg för sociala medier” blev ganska populär, så jag tänkte följa upp den med en lite mer uttömmande förklaring av varje verktyg jag använder. Fokus kommer inte vara för oss nördskallar som käkar API till frukost eller kör 4 twitterklienter samtidigt i mobilen.. Fokus kommer vara för den stora majoriteten som har börjat sätta sig in i webbarna och vill komma lite längre.

    Först ut är twitter, senast skrev jag:

    Twitter, Här är mina “intressekompisar” varav en del har blivit mer än så. Här får jag de senaste i nyheterna och åsikter bla från @jocke, @mymlan, @bjornfalkevikoch @kommunchef, det kan vara allt från nya webbtjänster, sociala medier och how-to till politik. Twitter är även mina “arbetskamrater” som @wly, @vimleanna, och @mortfiles. Twiiter används löpande under dagen oftast via min mobil med appen tweetdeck

     

    När jag skapat mitt första konto tänkte jag: och nu då?

    Efter en ganska vinglig start med mycket skitlänkar men lite konversation så har det utvecklats till en ganska stor del av mitt liv. Statusen på mitt twitter ser ut så här:

    twitterstatus

    Jag följer alltså en hel del, inte sjukt många, men ganska många. Dessutom är jag följd av en hel del, mycket smickrande. För att jag ska hålla koll på de som jag är mest intressanta för egen del så har jag delat upp dem i listor. Gör detta tidigt, gärna några veckor efter att du skapat ditt konto. Du vill inte sitta som jag och följa 400pers och komma på att listor kan vara en bra grej..

    Mina egna listor är ganska oslipade, men jag har två favoriter. Good people, en lista med himla trevligt folk, en del har jag träffat AFK (away from keyboard) men inte alla. Denna listan är min lilla ö som jag går till när det svämmar över på andra ställen. Min andra favoritlista, Helsingborg är en lista med folk och fä i helsingborg, det är dock en utomsocknes som fått vara med, @kommunchef, mest för att han är smart och trevlig.

    Du kan skapa listor precis som du vill, och du kan även följa andras listor.

    Vad är en #? Hashmark, tag, siffertecken, fyrkant, brädhög, staket, nummertecken, hash.. Kärt barn har många namn. Denna fungerar ungefär som en etikett på tweeten. Alltså det som tweeten handlar om. Ex Flygplan störtade precis i centrala #helsingborg. Då handlade tweeten om helsingborg. Ett mindre lyckat tillfälle att använda #helsingborg kan vara: Jag är hos svärmor i #helsingborg och äter pannkakor. Den tweeten handlar ju inte om helsingborg. (möjligtvis skulle man kunna skriva #pannkakor ;-) ) Det finns “officiella” #, som #surkund och #gladkund som man kan använda när twittrar om en butik.  Det finns även skoj/skräp etiketter som #vafan @ronnieritter är en mästare på såna taggar.

    Vad menade du med @ronnieritter? Att skriva ett @ framför användarnamnet betyder att man gör en “mention”, man nämner någon i en tweet.Det gör man antingen för att göra personen uppmärksam på tweeten eller för att tweeten handlar om personen eller företaget. 

    Ett elakt exempel Låt säg att du är irriterad på ishop.se som har twitternamnet @ishopnu. Du har mailat 3 gånger pga en försenad vara och dom har inte svarat. Där är twitter ett utmärkt sätt att få kontakt. Du kan då skriva: @ishopnu, er kundtjänst svarar inte på mina mail, hur ska jag göra? #surkund. Detta gör dom uppmärksamma på dig direkt, och eftersom alla som följer #surkund ser detta så svarar dom snabbt som attans. Ingen vill ju ha en #surkund offentligt.

    Ett företag som #surkund inte biter på är SJ som har twitterkontot @SJ_AB, men det är en annan historia.

    Twitter som omvärldsspan? Du kan även göra sökningar på saker som du tycker är intressant, exempelvis Helsingborg, då får du upp alla tweets där helsingborg är nämnt. Vill ha en bättre sökning så sätt # före, #helsingborg då får du full koll på Helsingborg i twittersfären.

    Avslutningsvis, För mig började twitter som ett experiment, som till en början bara handlade om intressen och “intressekompisar” men twitter har utvecklats till både intressekompisar och goa vänner, vänner som jag aldrig mött fysiskt. Jag har träffat fantastiska människor som jag aldrig skulle lärt känna annars. Tycker du inte twitter kan vara socialt kan du gå och lägga dig igen.

    Detta är i stora drag men vissa fördjupningar om hur jag använder twitter just nu

    Frågor på detta?

    Kategori

    ,

  • Vad ska du ha din hemsida till?

      När blivande kunder tar kontakt med mig har hag frågor som jag ofta ställer till kunden. Eftersom transparency is king vill jag deka med mig av dessa. Har du frågor eller tycker att jag glömt något så kommentera gärna.

      Frågor att fundera över.

      Det är viktigt att ni tar frågorna i rätt ordning, det viktigaste kommer först och ger riktning åt följande frågor. Flera frågor kan få liknande svar, det är för att få fram nyanser.

      Syfte

      • Vad är syftet med hemsida? (inte främst att ni ska blogga eller ha information)

      • Vilken effekt ni vill uppnå med sidan?

      • Vad är värdet i den för de som besöker den?

      • Vad tjänar ni på att ha en webbplats?

       

      Målgrupp

      • Vilka vill ni nå?

      • Vilka vill bli nådda?

      • Varför vill de bli nådda?

      • Hur vill de bli nådda?

      Syftet och målgrupp är det absolut viktigaste, har ni detta klart så kan jag hjälpa er med resten

      Känsla

      • Vilken känsla vill ni förmedla till besökarna?

      Stil

      • Vad tycker ni är snyggt?

      • Vad gillar du för strukturer, former, design? Samla inspiration, allt från mobilfotografier till IKEA-katalogen..

      • Har du några favoritsidor på nätet som du gillar? Maila adresserna till mig när ni kan.

      Funktioner

      • Vilka praktiska funktioner vill ni ha? Kontaktformulär, fotogalleri, video, ljud etc.

      • Använder du några andra webbtjänster? Picasa, Flickr, facebook, twitter..

      Funktioner är min starkaste sida, när ni har syftet klart för er, så vet jag vilka funktioner som passar er bäst.

      Jag vet att det är många frågor, men de är väl värda ansträngningen och gör arbetet framåt som en dans.

    Kategori


  • Personlig marknadsföring på webbarna

    Hittade precis en gammal presntation på slideshare om personlig marknadsföring på internet. Den är ganska grovhuggen men helt ok.

    Håll tillgodo.

    Kategori