Transferföreläsning i Eslöv om grupputveckling

Ibland föreläser jag åt transfer.nu.

Transfer är Sveriges största organisation för förmedling av föreläsningar till skolan från näringslivet. Syftet är att skapa insikt i yrkeslivet samt att inspirera till studier, egna initiativ och entreprenörskap. Transfer är en neutral plattform mellan skola och näringsliv – ideellt, icke-vinstdrivande, politiskt obundet och finansieras gemensamt av partner, såväl näringslivet som offentliga medel.

Jag brukar föreläsa om nya medier och webbarna, men ibland tar jag fram min kunskap om grupprocesser och gruppdynamik, idag var ett sådant tillfälle. Åsa Hansson från transfer lurade ut mig ända till Eslöv som vanligtvis är utanför min bekvämlighetszon.. Dom hade mutat mig med en stor kopp kaffe nästa gång jag är förbi på deras kontor.

Efter en spännande resa på Skånes landsbyggd kom jag fram till Eslöv. Lite pinsamt att säga men Eslöv är ganska stort mot vad jag tänkte. Jag hade hoppats på att de kanske hade en pizzeria, men de hade hela uppsättningen av restauranger, allt från husman till sushi (Jag provade sushin men det var ingen höjdare).

Hursomhelst så kom Anders från Bergagymnasiet och plockade upp mig på stationen. Gruppen som jag skulle föreläsa för var en blandning av ekonomistudenter och en ledarskapskurs, 21 personer i varje fall.

Jag hade en timme på mig och fick rivstarta.

Det första jag gick igenom var FIRO Det är en modell som man kan diskutera i veckor, men jag komprimerade det till 20 minuter..
Min tanke var att med hjälp av firo modellen se hur man kan tillgodose gruppens behov för att komma framåt.

Det andra som jag gick igenom var individens behov i grupprocessen/arbetsplatsen. Som en god ledare ska man uppmärksamma de olika behoven, och veta hur man fyller dessa på en individnivå. En del kan tex känna sig osäkra i sin arbetsroll, då bör ledaren ge tydliga mål, ramar och regelbunden feedback. Skulle personen vara självgående och villig att prestera extra, då bör man hålla sig undan från tydliga direktiv men ge utmaningar och resurser till att nå målen (feedback ska man alltid ge & försumma aldrig de självgående, de kanske tröttnar och går ifrån dig).

För att hitta mer information och läsa vidare så följer några länkar:
FIRO-presentation från en tidigare föreläsning 
FIRO, (wikipedia)
Will Shutz, firomodellens fader (wikipedia)
Jag-budskap, ett sätt att ge feedback

Avslutningsvis så bjuder jag på whitboarden med mina fina illustrationer.
Har du frågor eller skulle behöva detta på din arbetsplats så är du välkommen att hra av dig. zetterberg@ximon.se

firo


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *