Mindfulness och effektivitet

relax

Du kan ligga på topp hela tiden.

I all effektivitet, producerande, jagande och stress, som ibland faktiskt är ganska underhållande så behöver man kunna slappna av. Problemet är att vi oftast gör det en gång om året, på semestern, kanske.

Effektivitet

För mig så får jag mest ro OCH effektivitet när jag gör det jag verkligen gör. När jag är ute med hunden, så är jag ute med hunden. Skriver jag ett mail så gör jag det fullt ut. Det är det jag gör, och bara det. Skriver jag en bloggpost, så har jag fullt fokus på posten, inte twitter, foursquare, facebook, sms eller mail. Det får vänta.

Planering

Detta kräver dock lite planering. Min rekommendation är att du alltid planerar dagen innan vad som är viktigast, lista upp 6 saker, skriv ner det du ska göra; när, var och hur; och släpp det. Det är inte att utföra saker som är jobbigast, det är att planera, oroa sig och hålla allt i huvudet. Skriver du däremot en lista till dig så behöver du inte göra några val när dagen börjar, bara utföra.

Saker som är viktiga och saker som är bråttom

Det viktigt att skilja på saker som är viktigt och saker som är bråttom. Saker som är bråttom är ofta saker som som är viktiga men som blivit undanskuffade av saker som är.. bråttom. Brandmän har betalt för att släcka bränder, inte du. Detta är oftast det tuffaste med att fokusera om, låt en del saker krascha och fokusera på det som är viktigt.

Mitt i stressen

Rätt som är man där, som en hund springandes efter alla bollar som kastas till en, pulsen stiger, fokus åt alla håll och effektiviteten i avloppet. Du kanske får många saker gjorda, men varken skickligt gjort, eller de viktiga sakerna utförda. Detta läget är skit.

Tre tips för att komma i fokus

  • Våga släppa tankarna och ta tre djupa andetag.
  • Tänk på vad som är viktigt nu idag, detta vet du för att du planerade veckan och skrev ner det redan i fredags, och du vet som vad som är viktigt under veckan för du planerade och skrev ner detta i slutet av förra månaden..
  • Klargör målet och utför, med fokus.

Inspiration och kreativiteten då?

Här kommer det fina. När du planerat alla aktiviteter, lagt dem i kalendern med påminnelse, så kan du fokusera på det du gör just nu, och utföra det med skicklighet. Du avlastar på så sätt din överbelamrade hjärna som får utrymme för kreativitet och inspiration.

Men spontaniteten då?

När du verkligen är närvarande i det du gör så kommer du märka de tidigare ouppskattade saker runt omkring. Håll i dig nu; saker som solskenet, din sköna kontorsstol, fågelkvitter och brisen. Ett telefonsamtal från din käraste och godisbiten jämte tangentbordet. 

Så ta tre djupa andetag, fokusera och kör så det ryker.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *