Terroristbekämpning för alla

De flesta av oss har nu läst om de senaste terroristdåden i Frankrike. En känsla av vanmakt, ilska, rädsla och förakt växer.

Frågorna växer. Är det IS eller är det några andra? Har terroristerna gömt sig i flyktingströmmarna? Finns de i Sverige, planerar de något här? Har vi släppt in för många? Ska vi stänga gränserna helt?

Hur ska vi förhindra att människor åker ner från Sverige för att kriga i Syrien? Vad ska vi göra med dem som kommer tillbaka? Vad gör polisen och vad gör staten?

Varför sker nu terroristdåd?
Kultur, religion, rykten och grupptillhörighet är en stor del, men jag tror inte att det är kärnan.

Jag tror att det grundläggandet problemet är hat och människosyn. Människor som hatar människor och oförmågan att se människovärdet hos andra. Sen kan det vara nästan vilken religion och kultur som helst.

När vi tänker på bombningar ser vi lätt bombvästar och hjärntvättade arabiska ungdomar framför oss. Här tänker vi nog för snabbt. Terroristorganisationen IS bombar, Prideföraktande Ryssland bombar och landet som uppfann Kentucky Fried Chicken, Chevrolet och Mc Donalds; USA, bombar. De gör det på olika sätt bara.

Till den viktigaste frågan, hur kan man motarbeta människohat och brist på människovärde? Det är lätt att hata någon man inte har kontakt med, verklig kontakt. Varför skulle jag bry mig om någon som jag aldrig träffat?

Staten ska göra sitt och polisen ska göra sitt, men vad kan du och jag göra? Jag tror inte att jag har lösningen, men jag tror att om vi alla, sakta men säkert kan urholka varandras vanmakt, ilska, rädsla och förakt.På vilket sätt kan du och jag bekämpa terrorism?

Vi svenskar gillar att fika, araber gillar att fika. Så bjud in din granne på en fika. Kanske kan ert samtal om fotboll, vädret och familjen göra en skillnad, en liten liten skillnad. Men många små skillnader gör stor skillnad. Kanske dämpar pappan sitt ordbruk om västvärlden och tar udden av sonens planer på att åka till Syrien. Kanske ger ditt samtal med mamman lite extra ork att tjata på sonen så att han inte går ut till sitt gäng där det planeras terroristresor. Kanske visar du att svenskar och västlänningar inte är helt helt förtappade och utan människovärde. Att vi är människor som de, människor med intressen, drömmar, kärlek, bryderier och hopp om en bättre framtid.

Så köp lite Gevalias och knacka på hos grannen.

av Simon

Netizen och uteguide boende i Jönköping. Samlar, utvecklar och delar med mig av sociala medier, uteträning och lifehack. Du kan även hitta mitt professionella på Linkedin och mer personliga på twitter och facebook. E-post zetterberg@ximon.se

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *