Döda egot

Jag kollade precis på Revolver. Det kan nog vara min min nya favoritfilm.
Den klår nog Lycky number slevin, kanske till och med Fightclub.. Och det mina damer och herrar, det är stort.

Filmen är rapp, fyndig och smart. Men det är inte det som gör det fantastisk, det är poängen; budskapet.

I stora drag handlar det om egot, mitt ego, ditt ego. Det där som gör att vi framför allt är rädda, och följdaktligen egocentriska, skryter, hävdar vår rätt, ljuger, stjäl och i slutändan skadar oss själva.
Nu kanske du tänker att du varken ljuger, stjäl eller skadar dig själv. Du kanske tycker att du bara tar hand om dig själv, att du ”måste” göra en del saker och att du ”måste” hävda din rätt. För rätt ska vara rätt.

Inte för att bli religiös på dig, men nya testamentet pratade om att ”dö från sig själv” (ska rota fram var det står) och att först då blir man fri, verkligen fri.

Jag tror att de var något på spåret. För vad händer om man har dött från sig själv? Du kan få frid. Det innebär inte att världen blir full av regnbågar, att du får en häst i födelsdagspresent, (eller vad du önskar dig) eller kan hänga i en hängmatta i Caribien, jag tror att det innebär, bland mycket, att du kan göra det största en människa kan göra; förlåta. Du kan i brist på ego förlåta människor, och dessutom känna förlåtelse. Detta innebär inte att det människor gjort mot dig är ok, långt ifrån, det innebär att du kan släppa det. Du slipper känna dig kränkt, bli bitter, och dö av högt blodtryck av för mycket skräpmat eller övertid som du dämpar dina känslor med.

Svårigheten här är, och den är svår.. Är att inse att man har ett ego; och att du inte är ditt ego. Du kanske vill kalla det djävulen, ditt under eller ditt överjag eller vanligt sund självbevarelsedrift.

Kalla det vad du vill. Har du inte dött från dig själv så ligger egot där och drar dig ner. Inte i världens ögon, men du kämpar för att ingen ska komma på dig att du är en bluff, kanske som god far, yrkesverksam eller älskare.

Känner du att du måste hålla upp ett sken av att vara någon annan än vem du är?
-This is your ego talking.

Bloggpost #005 av #blogg100


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *