Kategori: Lifehack


 • Konsten att ta bra beslut (som du kan stå för)

  De finns två sorters beslut:
  1, Beslut som du kan stå för.
  2, Beslut som har önskad effekt.
  (Förhoppningsvis så sitter de ihop.)

  Sort nummer två är kanske inte min starkaste sida, nummer ett hoppas jag däremot är min grej.
  För att lyckas med detta har jag tre frågor till mig själv innan jag tar viktiga beslut:

  Är klockan efter 01:00?
  Är jag full eller jättehungrig?
  Har jag en gnagande obehagskänsla i bröstet? (Inte vanlig läskighet eller oro)

  Har jag svarat nej på frågorna så kan det inte bli helt katastrof, för själen i varje fall.

  Bloggpost #019 av #blogg100

  Kategori


 • Döda egot

  Jag kollade precis på Revolver. Det kan nog vara min min nya favoritfilm.
  Den klår nog Lycky number slevin, kanske till och med Fightclub.. Och det mina damer och herrar, det är stort.

  Filmen är rapp, fyndig och smart. Men det är inte det som gör det fantastisk, det är poängen; budskapet.

  I stora drag handlar det om egot, mitt ego, ditt ego. Det där som gör att vi framför allt är rädda, och följdaktligen egocentriska, skryter, hävdar vår rätt, ljuger, stjäl och i slutändan skadar oss själva.
  Nu kanske du tänker att du varken ljuger, stjäl eller skadar dig själv. Du kanske tycker att du bara tar hand om dig själv, att du ”måste” göra en del saker och att du ”måste” hävda din rätt. För rätt ska vara rätt.

  Inte för att bli religiös på dig, men nya testamentet pratade om att ”dö från sig själv” (ska rota fram var det står) och att först då blir man fri, verkligen fri.

  Jag tror att de var något på spåret. För vad händer om man har dött från sig själv? Du kan få frid. Det innebär inte att världen blir full av regnbågar, att du får en häst i födelsdagspresent, (eller vad du önskar dig) eller kan hänga i en hängmatta i Caribien, jag tror att det innebär, bland mycket, att du kan göra det största en människa kan göra; förlåta. Du kan i brist på ego förlåta människor, och dessutom känna förlåtelse. Detta innebär inte att det människor gjort mot dig är ok, långt ifrån, det innebär att du kan släppa det. Du slipper känna dig kränkt, bli bitter, och dö av högt blodtryck av för mycket skräpmat eller övertid som du dämpar dina känslor med.

  Svårigheten här är, och den är svår.. Är att inse att man har ett ego; och att du inte är ditt ego. Du kanske vill kalla det djävulen, ditt under eller ditt överjag eller vanligt sund självbevarelsedrift.

  Kalla det vad du vill. Har du inte dött från dig själv så ligger egot där och drar dig ner. Inte i världens ögon, men du kämpar för att ingen ska komma på dig att du är en bluff, kanske som god far, yrkesverksam eller älskare.

  Känner du att du måste hålla upp ett sken av att vara någon annan än vem du är?
  -This is your ego talking.

  Bloggpost #005 av #blogg100

  Kategori


 • Mina elva favoritappar (iphone)

  ”Självklart” använder jag Instagram, Facebook och foursquare..
  Men utöver dessa så har jag några fler lite mer originella som gemene man kanske inte använder. Följande är utan innebördes beundran och jag står inte för om de kraschar dina konton eller din telefon.

  • Spotify, såklart.
  • Netflix, ett smidigt sätt att kolla på film och serier. Jo, det går att kolla på filmer med hyfsad behållning även på en iphone. Tryck i ett par bra hörlurar och släck ljuset så är du hemma.
  • Google maps, bra tjänst för att hitta rätt. Jag brukar använda den främst för att veta hur lång tid det tar för att gå någonstans. Den gissar riktigt bra. Jag brukar dock vara lite snabbare, men så har jag långa ben som google inte har lagt in i beräkningen.
  • Sleep cycle, jag gillar att föra statistik på mig själv av olika anledningar. Denna mäter hur bra jag sover och väcker mig när jag sover som lättast. Man kan även föra in lite egna frågor som man kan svara på. Om jag har ätit sent, snusat eller stressat. Dessa läggs in i statistiken så kan jag se hur det påverkar min sömn.
  • Funbeat, min favoritapp när det gäller att hålla koll på min träning. Den ser inte så pepp ut om man jämför med andra men den har tre fördelar. Ett, den har massa olika träningsformer. Två, man kan lägga in bilder och kommentarer på varje pass. Tre, de kompisar som du hittar där är ofta seriösa i sin träning.
  • Drafts, en fantastisk app som växer på en mer och mer. Klicka på ikonen och börja skriv. När du är färdig kan du dela vidare till Facebook, Twitter, mail, reminder, evernote, event, sms och typ 10 funktioner/appar till. Skulle jag radera alla appar utom fem så skulle denna vara en av de som klarar sig.
  • Hipstamatic, Instagram är kul, men vill du verkligen ha en utmaning och vill pilla med riktigt sköna och realistiska filter och linser så är detta fotoappen nummer ett. Helt och totalt utan den minsta tvekan.
  • Momento, om du vill samla alla dina flöden och lägga till egna privata kommentarer och bilder så är denna en hit. Jag har testat runt en massa, men denna vinner i slutändan.
  • Socialcam kan bäst presenteras som Instagram för video. Du kan lägga på filter, musik och rubrik utan krångel. Sedan kan du skicka den till facebook, youtube, tumblr och twitter. Den är lite instängd tycker jag men integrationen med Facebook gör den till en favorit.
  • Google drive, använder du google drive på datorn så är denna ett måste. Nu funkar dessutom ”excel”funktionen fint.
  • Cloudmagic, One to find them all.. Om du använder googles tjänster, evernote eller Dropbox (och en hel drös tjänster till) så är denna oslagbar. Vill du hitta något som du inte riktigt vet vart du lagt i molnet, med denna så hittar du.

  Vilka är dina favoritappar?

  Bloggpost #002 av #blogg100

  Kategori


 • Tips för ett något bättre liv.

  Jag har levt ett tag nu. Inte jättelänge men tillräckligt för att ge några personliga tips.

  • Det ska vara roligt att leva. Allt är inte roligt men grundkänslan ska vara nice. Är den inte det, fundera lite på varför vad du kan göra åt det. Ibland kan det räcka med småsaker.
  • Rör på dig. Att ha en dryg attityd mot rörelse/träning är att vara dryg mot din kropp. Hitta nått du tycker är roligt; kanske blåbärplockning eller bordtennis. Det finns något för alla.
  • Ät mat du mår jäkligt bra av efteråt, inte innan. Jag gillar verkligen pizza innan, men aldrig efteråt..
  • Gilla folk. Ingen mår bättre av att du går omkring och surar, särskilt inte du. Sänker personen dig konstant, styr upp det eller sluta vara med personen. Man kan faktiskt göra slut med kompisar.
  • Mår du skit på morgonen eller har du en dålig känsla i magen; skit.
  • När du har duschat varmt och skönt, avsluta med iskallt vatten. Spring lite på stället, då känns det inte så mycket. Fråga inte, bara gör.
  • Känner du inte motivation för något, strunt i den och gör det i varje fall.
  • Ta en öl, eller en whisky ibland.
  • Tycker du att städning och tvättning suger, se ovanstående tips.
  • Betala räkningar direkt när du får lönen.
  • Samla inte på skräp. Alla saker ska ha sin plats. Då hittar du det jämt och det blir lättare att städa. Är saken inte viktig nog för en egen plats så släng skiten.
  • För att citera min käre far ”man ska inte vara dum”.
  • Byt frisyr ibland.
  • Skaffa ett panik/sparkonto. Ps. Det är aldrig panik att köpa något som är roligt.
  • Har man inga pengar så kan man inte ”unna” sig något. Oavsett hur mycket du är ”värd” det.
  • Avslutningsvis vill jag vill jag citera min bror ”bit ihop eller bryt ihop”. Glöm bara inte att gå vidare efter det.
  • Det var nog allt klokt jag kommer på nu.
   Peace.

  Bloggpost #001 av #blogg100

  Kategori


 • Inte fler timmar på dygnet, bättre timmar

  Hur får jag fler timmar på dygnet? Det går inte. Jag har själv inte listat ut hur i varje fall. Men det finns ett annat sätt att få mer gjort under dygnet, det är att ha bättre timmar.
  (mer …)

  Kategori


 • Sätt saker i rätt kontext. (sammanhang)

  Brukar din tankar från jobbet smyga med hem, och listan hemifrån mala i huvet när du är på jobbet?

  För att kunna släppa saker, särskilt när du inte ens kan göra något åt dem så gäller det att sätta dem i rätt kontext. Gör du det är det lättare att fokusera på det du har framför dig, oavsett om det är en dator eller frugan.

  Varje gång du får en idé som inte hör hemma just där du för tillfället är, fysiskt eller mentalt så skriv ner den (bara det avlastar hjärnan) på närmaste medie, oavsett om det är en servett, post-it eller evernote. På samma lapp skriver du ner i vilken kontext du ska göra den i. Jag brukar vanligtvis använda @hemma, @tåget eller @id (jag arbetar på id kommunikation).

  Eftersom jag har flera olika projekt samtidigt i olika kontexter så brukar jag dessutom skriva till vilket projekt det handlar om. Till exempel #utvecklingssamtal, #laga bilen eller #ximon.se.
  En anteckning kan vara:

  Översätt språkfilen på bloggen. @hemma #ximon.se

  När jag sedan kommer hem, så vet jag vad som ska göras när jag arbetar med bloggen.

  Varför ska du använda @ och #? Att skriva ner dem gör det lättare att senare se vad noteringen handlar om. Om du dessutom använder din mail eller evernote (vad som än har en sökfunktion) så blir det mycket lättare att hitta rätt anteckningar.

  Frågor på detta?

  Kategori

  ,