Träning, motion och rekreation

Det finns två sorters träning/motion som jag ser det. Ren träning och rekreation. Där kan liknas vid två cirklar som antingen kan vara på helt olika håll, eller mer eller mindre överlappa varandra. Jag tror att människor ofta blandar ihop dessa och får en felaktig och negativ bild av vad som menas med ”träning”.

Träning
Träning har ett tydligt syfte. det kan vara tid, längd, tyngd eller teknik på aktiviteten. Springa milen under 50 minuter, bänkpressa 230kg eller trippelpiruett i konstskridskoåkning. Det kan också vara att gå upp eller ner i vikt, sänka kolestrolet eller rehabträning.

Rekreation
En aktivitet som kan innehålla samma aktiviteter som träning, men syftet är att må bättre, att ha roligt, slappna av och få tankarna på annat håll än det vanliga som maler i vardagen. Här är prestation eller viktförändring mest en positiv bieffekt

Var finns den stora skillnaden? Rekreation ska vara roligt, du ska kunna le under tiden. Även om det är tungt och mjölksyran får benen att svälla upp. Träning behöver däremot inte ha något med med roligt att göra. Fokus här är resultat, hårda, specifika och mätbara resultat.

Var ligger då kruxet? Försöker man träna utan tydliga attraktiva mål, så blir det lätt tråkigt. Är det tråkigt så slutar man, förr eller senare. I rekreation så ligger glädjen i att göra själva aktiviteten.

Jag tror att ”vanligt folk” ska fokusera mindre på träning och mer rekreation. Hitta en fysisk utmaning som är rolig. Även om den inte är så effektiv i att bli starkare eller gå ner i vikt så är den bättre än den perfekta träningsformen som du inte gör alls. Som med kost. en halvbra kost som man följer är bättre än en perfekt kost som du inte följer.

Så hitta en motionsform som du gillar, som du blir pepp av. Där du längtar efter varje pass. Det innebär inte att träningsvärken uteblir eller att hjärtat vill hoppa ur bröstet under aktiviteten, inte alls. Men du ska känna dig pepp. Framför allt innan, definitivt under och även efter passet.

När du hittat din aktivitet(er) och du trivs med dem. Då och först då tycker jag att du kan sätta mål. Då kan du låta träningscirkeln överlappa rekreationscirkel.

Kom ihåg, det ska vara roligt att få en bättre hälsa.

#Kämpa!!

Bloggpost #020 av #blogg100

av Simon

Netizen och uteguide boende i Jönköping. Samlar, utvecklar och delar med mig av sociala medier, uteträning och lifehack. Du kan även hitta mitt professionella på Linkedin och mer personliga på twitter och facebook. E-post zetterberg@ximon.se

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *