Så använder jag twitter. Min webbnärvaro del 1.

Min bloggpost “Mina rutiner, tankar och verktyg för sociala medier” blev ganska populär, så jag tänkte följa upp den med en lite mer uttömmande förklaring av varje verktyg jag använder. Fokus kommer inte vara för oss nördskallar som käkar API till frukost eller kör 4 twitterklienter samtidigt i mobilen.. Fokus kommer vara för den stora majoriteten som har börjat sätta sig in i webbarna och vill komma lite längre.

Först ut är twitter, senast skrev jag:

Twitter, Här är mina “intressekompisar” varav en del har blivit mer än så. Här får jag de senaste i nyheterna och åsikter bla från @jocke, @mymlan, @bjornfalkevikoch @kommunchef, det kan vara allt från nya webbtjänster, sociala medier och how-to till politik. Twitter är även mina “arbetskamrater” som @wly, @vimleanna, och @mortfiles. Twiiter används löpande under dagen oftast via min mobil med appen tweetdeck

 

När jag skapat mitt första konto tänkte jag: och nu då?

Efter en ganska vinglig start med mycket skitlänkar men lite konversation så har det utvecklats till en ganska stor del av mitt liv. Statusen på mitt twitter ser ut så här:

twitterstatus

Jag följer alltså en hel del, inte sjukt många, men ganska många. Dessutom är jag följd av en hel del, mycket smickrande. För att jag ska hålla koll på de som jag är mest intressanta för egen del så har jag delat upp dem i listor. Gör detta tidigt, gärna några veckor efter att du skapat ditt konto. Du vill inte sitta som jag och följa 400pers och komma på att listor kan vara en bra grej..

Mina egna listor är ganska oslipade, men jag har två favoriter. Good people, en lista med himla trevligt folk, en del har jag träffat AFK (away from keyboard) men inte alla. Denna listan är min lilla ö som jag går till när det svämmar över på andra ställen. Min andra favoritlista, Helsingborg är en lista med folk och fä i helsingborg, det är dock en utomsocknes som fått vara med, @kommunchef, mest för att han är smart och trevlig.

Du kan skapa listor precis som du vill, och du kan även följa andras listor.

Vad är en #? Hashmark, tag, siffertecken, fyrkant, brädhög, staket, nummertecken, hash.. Kärt barn har många namn. Denna fungerar ungefär som en etikett på tweeten. Alltså det som tweeten handlar om. Ex Flygplan störtade precis i centrala #helsingborg. Då handlade tweeten om helsingborg. Ett mindre lyckat tillfälle att använda #helsingborg kan vara: Jag är hos svärmor i #helsingborg och äter pannkakor. Den tweeten handlar ju inte om helsingborg. (möjligtvis skulle man kunna skriva #pannkakor ;-) ) Det finns “officiella” #, som #surkund och #gladkund som man kan använda när twittrar om en butik.  Det finns även skoj/skräp etiketter som #vafan @ronnieritter är en mästare på såna taggar.

Vad menade du med @ronnieritter? Att skriva ett @ framför användarnamnet betyder att man gör en “mention”, man nämner någon i en tweet.Det gör man antingen för att göra personen uppmärksam på tweeten eller för att tweeten handlar om personen eller företaget. 

Ett elakt exempel Låt säg att du är irriterad på ishop.se som har twitternamnet @ishopnu. Du har mailat 3 gånger pga en försenad vara och dom har inte svarat. Där är twitter ett utmärkt sätt att få kontakt. Du kan då skriva: @ishopnu, er kundtjänst svarar inte på mina mail, hur ska jag göra? #surkund. Detta gör dom uppmärksamma på dig direkt, och eftersom alla som följer #surkund ser detta så svarar dom snabbt som attans. Ingen vill ju ha en #surkund offentligt.

Ett företag som #surkund inte biter på är SJ som har twitterkontot @SJ_AB, men det är en annan historia.

Twitter som omvärldsspan? Du kan även göra sökningar på saker som du tycker är intressant, exempelvis Helsingborg, då får du upp alla tweets där helsingborg är nämnt. Vill ha en bättre sökning så sätt # före, #helsingborg då får du full koll på Helsingborg i twittersfären.

Avslutningsvis, För mig började twitter som ett experiment, som till en början bara handlade om intressen och “intressekompisar” men twitter har utvecklats till både intressekompisar och goa vänner, vänner som jag aldrig mött fysiskt. Jag har träffat fantastiska människor som jag aldrig skulle lärt känna annars. Tycker du inte twitter kan vara socialt kan du gå och lägga dig igen.

Detta är i stora drag men vissa fördjupningar om hur jag använder twitter just nu

Frågor på detta?


5 svar till ”Så använder jag twitter. Min webbnärvaro del 1.”

  1. Toppen Simon! Detta ska jag genast slänga iväg till alla som jag på mitt hopplöst lekmannamässiga vis försökt förklara twitter för.

  2. ”Tycker du inte twitter kan vara socialt kan du gå och lägga dig igen.” FTW!

  3. […] Så använder jag twitter. Min webbnärvaro del 1.- Bra post om om mikrobloggen twitter. Att sedan få vara med i Helsingsborgslistan som smart och trevlig gör ju näst intill att tårarna kommer :) […]

  4. […] del 2. I serien, Mina rutiner, tankar och verktyg för sociala medier har jag hittils tagit upp hur jag använder twitter. Idag fortsätter jag med del 2, hur jag använder min blogg […]

  5. […] alla tweets jag skickat veckan som varit, undantaget @-replies och RT-ReTweets. Syftet är att visa twitter för fler. För de som redan använder tjänsten är den nog ganska ointressant så den sorteras in i en egen […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *