H+ sociala medier lyfter Helsingborg stad

Jag har varit lite hård mot h+-projektet i tidigare poster bland annat i rond ett och rond 2. Nu smiskar dom mig däremot på fingrarna (nästan i varje fall).

H+ kan kort beskrivas som ett av Sveriges mest spännande stadsförnyelseprojekt. Under den kommande 20-årsperioden ska Helsingborgs södra centrala stadsdelar planeras, utvecklas och förnyas.

H+ webbnärvaro

Efter att har varit med i deras fokusgrupper för deras nya web och sagt mitt så började jag fundera på hur deras fanpage stod sig gentemot andra kommuner och deras projekt. Ju mer jag jämförde desto stoltare Helsingborgare blev jag. Detta beror mycket på kommunikationsavdelningen på h+ och deras närmsta chefer som låter H+ vara det experimentella, gränsöverskridande och lättillgängliga projekt som det är tänkt att vara, oavsett om det är deras utställning, fanpage eller blivande webb. Ytterst ansvariga är kommunikationsdirektör Birgitta Darrell och Stadsdirektör Palle Lundberg. All cred till dom som låter projektet följa sina ledstjärnor och ta beslut så nära verksamheten som möjligt.

H+ jämfört med andra kommuner och projekt

För att räkna på procent och antal har jag använt Facebook (!) och Wolfram Alpha. Siffrorna kan vara avrundade i vissa fall. Jag har inte admin-statistik från pagen om antalet helsingborgsbor som är fans eller antalet besökare per månad av ickefan etc. Alla siffror räknas utifrån 1775 fans.  Valet av andra kommuner och projekt bygger på en undersökning av vilka kommuner som ses som de framgångsrikaste på facebook.

Av Helsingborgs invånare är 2% fan till ett av kommunens projekt H+ fanpage. Det kan verka som staden har ett oproportionerligt stort engagemang på en så liten grupp. Varje person på facebook har dock i snitt 120 vänner där. Det innebär att varje gång något fan skriver på h+ wall kan 120 personer se det. Sedan den 26 januari 2011 har 20 enskilda personer agerat på fanpagen. Det innebär att ca 2400 har fått en blänkare om h+ på 22dagar (det blir 40 000 blänkare på ett år enbart pga. fans interaktioner).  

Varje inlägg som h+kontoret gör går ut till 1775 fans, kontoret har under de senaste 17 dagarna gjort 10 inlägg, Varje intresserad medborgare/fan får alltså ca 214 per år. H+ vill ha ambassadörer för H+, detta är ett utmärkt sätt att föra ut kunskap till de som inte har facebook eller inte har hittat fanpagen.

När du googlar efter  “helsingborg fanpage” så hittar du h+ fanpage på en femteplats på googles förstasida, varken Malmö, Göteborg eller Stockholm kommer ens på första sidan vid motsvarande sökning. Helsingborgs stad har 411 fans på facebook , H+ projektet har 1773 fans. Till synes kan det verka lite orättvist, men här har Helsingborgs stad en ypperlig möjlighet att dra trafik från h+ till stadens webbplats för att allmänheten ska få en ännu större bild av Helsingborg. Malmö stad har flertalet nischade pages som medveten strategi för att lyfta fram det unika i i malmö, och dra besökare till malmo.se

Hur ser det då ut jämfört med andra?
 • H+ fanpage har större antal fans än hela Eskilstuna  kommun som har 3% och räknas som en av de mest framstående kommuner på facebook.
 • Göteborg har mindre än 4%
 • Karlstads har 6%

H+ projektets siffror är imponerande om man jämför med att ovan nämnda är kommuner och inte projekt.

Jämför man med Projektet Citytunneln i Malmö som har 0.1% fans av Malmös invånare, så har h+ 20ggr fler fans! Tilläggas bör att de är färdiga med sitt projekt och h+ har knappt börjat.

Summa:

H+ har fantastiskt mycket mer att lära sig och jag ser fram emot när dom på allvar ger sig ut på Flickr, twitter, youtube och bambuser. Hittils har dom dock visat att:

 • H+ är ett kreativt gränsöverbrygga projekt som är intresserade av Helsingborg stads medborgare.
 • H+ tar tillvara på de möjligheter sociala medier ger och använder dessa på ett sunt och medvetet sätt.
 • Helsingborg stad kan sätta sitt namn på kartan tillsammans med deras projekt h+.
 • Helsingborg stad har modet att låta h+ vara experimentell, gränsöverskridande och lättillgängliga och  stå ut jämfört med deras linjeverksamhet.

7 svar till ”H+ sociala medier lyfter Helsingborg stad”

 1. […] This post was mentioned on Twitter by Simon Zetterberg and Simon Zetterberg, Andreas Thell. Andreas Thell said: RT @ximon_se: H+ sociala medier lyfter Helsingborg stad http://ff.im/-ydYrL […]

 2. […] har blivit fel med länkarna här. Gå hit för att komma till den riktiga posten Viva la […]

 3. Håller med om allt. Förutom att jämförelsen mot att Helsingborgs stads sida på Facebook skulle ha jämförelsevis få ”fans”. Det beror ju på att sidan inte handlar om Helsingborgs stad. Det är en sida för webbplatsen helsingborg.se och utvecklingen av densamma. Kanske en liten skillnad, men det är ändå stor skillnad på att gilla en webbplats och att gilla en hel stad/kommun.

  :)

  Intressant läsning!

 4. Det är min tabbe, jag blev uppmärksammad om det igår men har inte ändrat det än. Kul att du gillade texten.

 5. Profilbild för Malin Johnsson
  Malin Johnsson

  Vilken research du gjort Simon! Och vilken guldgruva till värdefull statistik för oss som vill driva på dessa frågor framöver. /Malin Johnsson H+

 6. Profilbild för Malin Johnsson
  Malin Johnsson

  Vilken research du gjort Simon! Och vilken guldgruva till värdefull statistik för oss som vill driva på dessa frågor framöver. /Malin Johnsson H+

 7. Vad kul att ni gillade det!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *