Hur gör man en effektiv todo/att göra-lista?

Genomgående för alla effektiva todo-listor/människor är att slippa göra ett nytt val när du väl ska göra uppgiften. Låt mig förklara.

Det finns flera olika sätt att skapa bra att todo-listor. Allt från avancerade GTD och toodledo till enkla listor där allt står rakt upp och ner. Fokus i denna posten är todo-listor, inte projektlistor, även fast de förstnämnda finns i de sistnämnda.

Oberoende vilken teknik du använder finns det en gemensam nämnare, att du ska slippa tänka. Med det menar jag att du ska slippa känna efter, fundera, värdera, motivera OM du ska fullfölja uppgiften.

För att slippa tänka över och motivera dig till att göra uppgiften så ska den vara så enkel och tydlig som möjligt.

En dåligt nedskriven uppgift kan se ut så här:

 • Köpa blommor.

En bra skriven uppgift ser snarare ut så här:

 • Köpa hyacinter till frugan efter jobbet på fredag på Krooks blommor.

Vid exempel två så slipper du att tänka vad-när-hur du ska göra uppgiften och du kan släppa den tills du ska göra den.

Vi tar ett dåligt exempel till:

 • Fundera på semesterort.

Ett bättre sätt

 • Sitta ner lördag förmiddag och ringa pelle om barcelona och google efter vilken stad som har den bästa stranden.

Att tänka över en sak kan absolut var en uppgift, men då ska den vara nedskriven så att du vet vad som ska tänkas över och varför det ska tänkas över. Du ska alltså inte tänka om eller hur du ska tänka, det ska redan vara bestämt.

Gör du så här kommer du slippa mycket tjafsande med din egen hjärna. Du kommer slippa dina egna ursäkter och du kommer få mer gjort.


6 svar till ”Hur gör man en effektiv todo/att göra-lista?”

 1. […] This post was mentioned on Twitter by Simon Zetterberg and Simon Zetterberg, Jens, LänkByggare.nu. Jens, LänkByggare.nu said: RT @ximon_se: För att skapa effektiva todo-listor, sluta tänk. http://bit.ly/gD5Htn […]

 2. Har du ”Sitta ner lördag förmiddag och ringa pelle om barcelona och google efter vilken stad som har den bästa stranden.” som en todo, eller delar du upp den i flera tex ”1. ring pelle om barcelona”, ”2. googla efter bästa stranden” etc?

 3. Argh, där tog du mig. Du har så rätt, det är två saker och förvandlas då till ett ”projekt”

 4. Mycket bra! Jag ska genast omsätta det här i praktiken! Tack Simon! =)

 5. Profilbild för Diddi_e
  Diddi_e

  Mycket bra :-) Brukar själv som det i en nedanstående kommentar redan står, bryta ner de i ännu mindre delar. Tror det sitter i sen mina dagar som kock där dagen endast bestod i att beta av todo-listor.

 6. Ah, bra inlägg! Det gäller att se till att man bara behöver göra en sak en gång – till exempel tänka ut vad det är man ska göra. Tack för påminnelsen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *